Tycker du att det är svårt att uppfylla lånegivarens krav, eller vill du bara ha möjlighet att få bättre villkor och lägre ränta? Överväg att ansöka om ett lån med en medsökande. Här förklarar vi vad det verkligen betyder, vi tittar på fördelarna och dina möjligheter.

Fördelar med att låna pengar med medlåntagare

När du ansöker om att låna pengar med en medsökande betyder det verkligen att ni är två om att ta upp lånet tillsammans. Det kan till exempel vara med en make, pojkvän eller nära vän. Ni båda undertecknar avtalet och delar det lika. Det finns flera fördelar med detta. Först av allt kan du ofta få en lägre ränta på detta sätt.

När ni söker tillsammans tas både din och din sökandes ekonomi i akt. Det betyder att det är er gemensamma inkomst som räknas, vilket ger ett bättre kreditbetyg och därmed en lägre ränta. På så sätt kan det faktiskt bli billigare när du ansöker med en medsökande, istället för att ansöka själv.

Det finns andra betydande fördelar också. Två av dessa är att du inte är ensam om risken och att du ökar din sannolikhet för att bli godkänd. Du kan läsa mer om dessa två fördelar nedan.

Mer om att dela risken

När du tar ett lån är du personligen ansvarig för att pengarna återbetalas. Detta innebär att skulden hänger på dig personligen, vilket naturligtvis kan bli ett problem om du hamnar i en situation där du inte kan betala av lånet av någon anledning.

Du kan till exempel bli av med jobbet, få en stor oväntad utgift eller av andra skäl pressas ekonomiskt.

Med en medsökande delar ni på denna risk. Om en av er hamnar i en ekonomiskt olycklig situation, kan den andra täcka din andel av skulden. Naturligtvis innebär detta också att du blir ansvarig för din medsökandes andel om denne inte kan betala. Därför bör ni alltid ha ett tydligt avtal er emellan om detta innan ni tar ett lån tillsammans.

Större chans att bli godkänd

Om ni söker tillsammans har ni bättre chanser att bli godkända. Detta beror helt enkelt på att er totala ekonomi beaktas. Er månatliga inkomst ökar, vilket ger er möjlighet att godkännas av flera företag. Eventuellt ökar chanserna att bli godkända även för större belopp till skillnad mot att söka på egen hand.

När ni har fler alternativ ökar ni igen era chanser att hitta det bästa och billigaste företaget och därför kan det återigen vara ett sätt att göra lånet billigare. Denna lösning kommer därför både att frigöra fler alternativ och resultera i lägre kostnader. Därför finns det goda skäl att ansöka som ett par.

Sammanlagt finns det ett antal väsentliga fördelar med att ansöka om ett lån med en medsökande. Du kan både minska din risk och spara pengar genom att välja den här lösningen.

Vanliga frågor om ansökan om lån med medsökande

Det finns många svenskar som aldrig har försökt låna pengar med andra tidigare. Här går vi igenom några av de vanligaste frågorna, så att du helt förstår vad det innebär.

Vad är en medsökande?

En medsökande är den person du söker pengar tillsammans med, den som kommer stå på låneavtalet med dig. Detta innebär att ni delar risken och ansvaret. Era totala inkomster kommer att inkluderas i låneleverantörens kreditbedömning. Det är helt klart en fördel att tjäna mer pengar, så när ni slår ihop era inkomster kommer ni troligtvis få ett bättre kreditbetyg. Detta är i sin tur vad som resulterar i en lägre ränta.

Vem kan jag ansöka med?

Så länge båda uppfyller leverantörens krav finns det inga krav för vem de kan vara, även om de typiska medsökandena är makar, flickvänner, familj eller nära vänner.

Faktum är att den viktigaste aspekten är att det finns ett fullständigt ömsesidigt förtroende och att ni litar på varandra 100%. Pengar mellan bekanta är sällan en bra idé och kan orsaka otäcka gräl. Det är därför absolut nödvändigt att du väljer din medsökande med omsorg. Om du är rädd för att det kan uppstå tvister på vägen är det sällan en bra idé att välja denna lösning.

En uppenbar lösning om du har blivit avvisad

– eller vill ha en billigare lösning

Har du tidigare blivit avvisad på en låneansökan? Eller vill du ha en billigare lösning? Många svenskar får deras låneansökningar avslagna varje dag, av olika skäl. I dessa fall kan en medsökande hjälpa. Er sammantagna ekonomiska situation kan vara den avgörande skillnaden.

Det är helt klart viktigt att du litar på och har en nära relation med människor du funderar på att ta ett lån med. Oavsett om det är en make, pojkvän eller din vän, är ni båda ansvariga för skulden. Så det är alltid viktigt att tänka två gånger innan du säger ja till att bidra som medsökande.

Speciellt för par är det värt att överväga denna lösning eftersom den vanligtvis kommer att resultera i lägre räntor och kostnader. Om ni redan har en gemensam ekonomi och båda behöver pengarna från lånet, är det meningsfullt att ansöka tillsammans.

Vid större summor kan det finnas mycket pengar att spara genom att ansöka om ett lån tillsammans. Detta eftersom det ökar chanserna för ett godkännande och för lägre räntor.

Hur mycket pengar som kan sparas, i form av lägre räntekostnader, kan vara svårt att veta i förväg. Du kan dock vara relativt säker på att en ansökan med en medsökande har en betydande inverkan på både dina möjligheter att bli godkänd och den ränta som får du får.