Vill du låna pengar till en moped eller skoter? Dessa termer används ofta slappt om vartannat och syftar till olika motorfordon på två hjul. Flera saker skiljer dem åt, såsom storlek, hastighet och pris. Oavsett vad det är du letar efter har du möjlighet att låna pengar online för att finansiera ditt köp. Lånegivarna online ställer inga krav på vad du ska använda pengarna till, så dina lånechanser blir exakt desamma oavsett modell.

Online-mopedlån

När du ansöker om ett lån online är det icke-bindande. Detta innebär att du enkelt kan ansöka hos flera lånegivare och få fler erbjudanden. Fördelen med detta är att du kan jämföra priserna hos de olika företagen innan du fattar ditt beslut och väljer det billigaste erbjudandet.

De flesta svenskar spenderar 10.000 – 15.000 kronor på köpet eftersom det kan finansiera de flesta modeller. Det finns även många låneföretag som kan erbjuda dig den summan. Vi har skapat flera listor på vår webbplats som visar dig urvalet utifrån dina pengabehov. Använd dessa om du vill ansöka om ett nytt mopedlån.

Val av moped

Har du problem med att välja moped? Om du begär ett lån för en moped, bör du också veta pris och modell. Men om du fortfarande är osäker kommer du att få hjälp här. Det kan nämligen vara svårt att välja den perfekta modellen som inte saknar väsentliga aspekter. Här är några punkter att tänka på.

Val av mopedHar du en specifik budget?

Det första du bör göra är att sätta upp en specifik budget, annars kan du gå vilse på marknaden. Du kan då enkelt sålla bort modeller som verkligen är utom räckhåll.

Du bör därför först bestämma om du vill spendera 10.000, 15.000 eller 20.000 kronor för en ny moped. Priserna skiljer sig mycket, och om du väljer att köpa begagnat kan det bli ännu billigare. En tydlig budget gör att du kan sortera målmedvetet mellan relevanta modeller.

Vilka är dina krav för funktioner och utseende?

Tänk sedan på om du har några speciella krav för funktioner eller utseende. Behöver den till exempel ha en specifik färg? Ska du kunna utläsa något speciellt från instrumentbrädan? Ska den ha ett visst antal hästkrafter?

Har du läst olika tester och recensioner?

Slutligen är det värt att kolla in tester och recensioner om du har några tvivel om ditt val. Det är alltid en bra guide till vilka modeller som är bra och mindre bra. Det finns tester och recensioner av de flesta saker på webben, så det handlar bara om att leda ordentligt. Det kommer att öka dina chanser att göra ett fynd du blir lycklig av.

FAQ

Vi avslutar med ett antal frågor och svar relaterade till mopeder. Många ungdomar överväger att köpa mopeder och eftersom de är relativt enkla att hantera betyder det att vissa ungdomar kör utan att de får, när de till exempel är för unga. Här hittar du svar på vilka regler du måste följa, vad körkortet kan kosta och mycket mer.

När får en moped köras? 

EU-moped klass 1: Du kan börja ta din licens för EU-moped klass 1 när du är 14 år och 9 månader gammal. När du fyllt 15 år kan du sedan ta ditt körkort (behörighet AM) efter godkända tester. Tog du A- eller B-körkort innan 1 oktober 2009 är det giltigt även för EU-moped klass 1.

Tvåhjulig motorcykel (högst 125 cm³, högst 11 kW samt högst 0,1 kW/kg): Ålder för övningskörning är 15 år och 9 månader och du kan ta din licens när du är 16 år. Denna behörighet kallas A1.

Tvåhjulig motorcykel (högst 35 kW och högst 0,2 kW/kg): Ålder för övningskörning är 17 år och 6 månader och du kan ta din licens när du är 18 år. Denna behörighet kallas A2.

Tung motorcykel (oavsett slagvolym eller motoreffekt): Ålder för övningskörning varierar beroende på tidigare erfarenhet. Utan erfarenhet är lägsta ålder för övningskörning 23 år och 24 år för uppkörning. Behörigheten kallas A.

Vad kostar ett mopedkörkort?

Det är flera kostnader som du behöver tänka på när du ska ta ditt körkort. Utom själva körlektionerna du behöver ta för att manövrera fordonet så kostar även kunskapsprovet, tillverkningen av körkortet, körkortstillstånd och synundersökning. Vi rekommenderar att du tittar på olika sidor för att hitta den billigaste och bästa körskolan.